E-E-A-T și YMYL: Strategii Avansate de SEO On-Page

eeat

E-E-A-T și YMYL: Strategii Avansate de SEO On-Page

Doriți să optimizați conținutul website- ului dumneavoastra pentru a obține cele mai bune rezultate in motorul de cautare Google? Atunci trebuie să vă familiarizați cu E-E-A-T  (Experiența, Expertiza, Autoritatea, Trust) dar și cu YMYL (Your Money or Your Life), care se referă la conținutul ce poate influența serios viața sau sănătatea utilizatorilor.

 

Cuprins:

 

1. Ce reprezinta E-E-A-T?

2. Ce este YMYL?

3. Ce este un conținut de înaltă calitate?

4. Ce reprezintă conținutul de calitate scăzută?

5. Cum să îmbunătățiți E-E-A-T-ul site-ului dumneavoastră

6. Concluzii: E-E-A-T vs. YMYL

 

E-E-A-T SEO

 

1. Ce reprezintă E-E-A-T?

 

E-E-A-T înseamnă Experiență, Expertiză, Autoritate și Credibilitate. Înțelegerea și implementarea acestui concept poate avea un impact profund asupra vizibilității și credibilității site-ului dumneavoastră. În acest articol, vom analiza în detaliu conceptul E-E-A-T și vom explica cum îl puteți integra eficient în strategia dumneavoastră de optimizare pentru motoarele de căutare.

 

Importanța E-E-A-T în SEO

 

În optimizarea SEO, E-E-A-T este de o importanță crucială. Motoarele de căutare își doresc să furnizeze informații precise și de încredere utilizatorilor. În acest scop, acestea acordă o atenție considerabilă semnalelor E-E-A-T pentru a evalua credibilitatea și autoritatea site-urilor web.

 

Avantajele sunt evidente:

 

🟢 Creșterea în Clasamentul Căutărilor: Adoptând principiile E-E-A-T, site-ul beneficiază de o poziționare superioară în rezultatele motoarelor de căutare;

🟢 Creșterea Engagementului Utilizatorilor: Utilizatorii petrec mai mult timp pe site și accesează mai multe pagini;

🟢 Creșterea Distribuirilor Sociale și a Numărului de Backlink-uri: Conținutul de tip E-E-A-T  are șanse mai mari să fie distribuit și să primească link-uri de la alte website-uri cu autoritate deja recunoscuta de catre Google;

🟢 Îmbunătățirea Reputației și Credibilității: O implementare corespunzătoare a E-E-A-T consolidează reputația site-ului și sporește încrederea utilizatorilor, conducând la o experiență online net superioară.

 

 

Ce înseamnă acronimul E-E-A-T?

 

Acronimul E-E-A-T este compus astfel: Experiență, Expertiză, Autoritate și Credibilitate.

 

✅  Experiența:

 

Experiența: a fost introdusă ca factor de evaluare la 15 decembrie 2022, data până la care din sistemul de evaluare Google nu făceau parte decât expertiza, autoritatea și credibilitatea. Experiența reprezintă abilitățile dobândite de un individ prin expunerea îndelungată la diverse activități și evenimente. Indiferent dacă este rezultatul implicării personale sau al observațiilor, experiența devine forța ce ghidează relevanța și calitatea conținutului.

 

✅  Expertiza:

 

Expertiza implică deținerea unor cunoștințe profunde și, eventual, a unui istoric solid în livrarea de informații valoroase. Demonstrarea expertizei este esențială pentru a construi credibilitate și a câștiga încrederea audienței. Arătați publicului care sunt calificările și diplomele pe care le dețineți. Prin prezentarea detaliată a calificărilor, construiți încredere și conturați o imagine solidă a expertizei pe care o dețineți.

Citarea surselor de încredere și includerea referințelor poate îmbunătăți și mai mult expertiza dumneavoastră. Atunci când faceți referire la la site-uri cu autoritate, la anumite studii sau citați experți în domeniu, oferiți audienței dumneavoastră resurse suplimentare pentru a explora și valida informațiile pe care le prezentați.

 

✅  Autoritatea:

 

Autoritatea reflectă nivelul de recunoaștere și încredere pe care îl are o sursă într-un anumit domeniu. Autoritatea joacă un rol esențial în determinarea valorii și relevanței conținutului pentru motoarele de căutare, contribuind la clasările în rezultatele căutărilor. O autoritate solidă consolidează credibilitatea și relevanța, elemente esențiale pentru a oferi utilizatorilor informații de calitate și convingătoare.

 

✅  Trust / Credibilitate:

 

Credibilitatea reprezintă cel de-al patrulea element important al E-E-A-T, fundamentul esențial al interacțiunilor dintre dumneavoastră și utilizatori. Aceasta se traduce prin transparență, onestitate și fiabilitate în fiecare aspect al conținutului oferit. Pentru a câștiga încrederea, este imperativ să furnizați informații precise, verificate și actualizate. De asemenea, este esențial să dezvăluiți orice conflicte de interes și să plasați experiența utilizatorului în fruntea priorităților.

Transparența este un element-cheie, indicând deschiderea și sinceritatea în relația cu utilizatorii. Aceasta înseamnă a prezenta clar sursele informațiilor și obiectivele site-ului sau organizației dumneavoastră. O sursă de încredere oferă informații precise, actualizate și corecte.

 

Pentru a profita de avantajele E-E-A-T, este crucial să integrați aceste principii în strategia dumneavoastră de SEO. Iată câțiva pași care să vă ghideze:

 

🟢 Realizați o auditare cuprinzătoare a site-ului dumneavoastră pentru a identifica zonele care necesită îmbunătătățire E-E-A-T.

🟢 Creați conținut nou și relevant care să demonstreze expertiza dumneavoastră în domeniu. Asigurați-vă că acesta este bine documentat și oferă valoare reală cititorilor.

🟢 Optimizați conținutul existent pentru a reflecta expertiza, autoritatea și credibilitatea. Asigurați-vă că informațiile oferite sunt precise, actualizate și susținute de surse credibile.

🟢 Lucrați la îmbunătățirea autorității site-ului dumneavoastră prin obținerea backlink-urilor de la surse de încredere și relevante. Colaborați cu influenceri și alți experți din industrie pentru a  obține referințe.

🟢 Optimizați experiența utilizatorului pe site-ul dumneavoastră, asigurându-vă că este ușor de navigat și că oferă informații utile.

🟢 Interacționați activ cu comunitatea dumneavoastră online. Răspundeți la întrebările și comentariile utilizatorilor într-un mod profesionist și informat.

🟢 Furnizați o pagină “Despre noi” detaliată și transparentă, care să prezinte echipa dumneavoastră, experiența și calificările acestora. Precizați care sunt misiunea, viziunea și valorile companiei.

🟢 Asigurați-vă că site-ul dumneavoastră este securizat și că respectă standardele de confidențialitate și securitate.

🟢 Monitorizați și analizați constant performanța site-ului, inclusiv clasările în motoarele de căutare, traficul organic și comportamentul utilizatorilor. Ajustați strategia în funcție de rezultatele obținute.

 

Concluzie: E-E-A-T este un concept vital în lumea SEO modernă și poate influența în mod semnificativ clasările site-ului dumneavoastră în motoarele de căutare. Înțelegerea și implementarea principiilor E-E-A-T precum și concentrarea asupra expertizei, autorității și credibilității, vă pot ajuta să îmbunătățiți vizibilitatea și succesul afacerii dumneavoastră.

 

 

E-E-A-T

 

2. Ce este YMYL?

 

Definiția YMYL

 

YMYL este prescurtarea din engleză pentru “Your Money or Your Life” (Banii sau Viața Dumneavoastră) și se referă la un concept pe care Google îl folosește pentru a evalua calitatea și încrederea anumitor pagini web. Aceste pagini necesită un nivel mai ridicat de experiență, expertiză, autoritate și încredere pentru a se clasa bine în SERP.

Paginile YMYL, în esență, sunt acele pagini care au potențialul de a influența sănătatea, finanțele sau siguranța utilizatorilor. Ele joacă un rol vital în oferirea de informații valoroase și îndrumare persoanelor care caută asistență în diverse aspecte ale vieții lor. Exemple de pagini YMYL sunt cele care oferă sfaturi medicale sau de sănătate, strategii de planificare financiară, informații legale sau știri legate de subiecte sensibile precum ghiduri de siguranță, nutriție sau parenting.

 

Importanța YMYL în procesul de optimizare SEO

 

Când vine vorba de clasificarea paginilor YMYL în rezultatele paginilor motorului de căutare, Google ia în considerare mai mulți factori. Experiența și expertiza creatorilor de conținut, reputația site-ului web  sunt doar câțiva dintre factorii cheie care influențează clasificarea paginilor YMYL în SERP . Scopul principal urmărit de către Google este să se asigure că utilizatorilor li se furnizează informații precise și de încredere.

 

Implementarea YMYL în strategia SEO

 

Optimizarea paginilor YMYL necesită o abordare cuprinzătoare care să ia în considerare diverse aspecte cum ar fi identificarea paginilor YMYL din site și optimizarea lor pentru a respecta standardele Google.

 

🟢 Identificarea paginilor YMYL de pe site-ul dumneavoastră: Începeți prin identificarea paginilor de pe site care se încadrează în categoria YMYL.  Analizați conținutul și determinați dacă acesta are potențialul de a influența sănătatea, finanțele sau siguranța utilizatorilor. Acest lucru ar putea include pagini care oferă sfaturi medicale, servicii financiare, informații legale sau alte subiecte sensibile. Odată ce ați identificat aceste pagini, puteți să le prioritizați pentru optimizare.

🟢 Optimizarea paginilor YMYL pentru SEO: Pentru a optimiza paginile YMYL, concentrați-vă pe crearea unui conținut de înaltă calitate. Citați surse de încredere și asigurați-vă că întreg conținutul dumneavoastră se aliniază celor mai recente standarde din industrie. În plus, luați în considerare adăugarea opiniei relevante a experților, mărturiilor sau studiilor de caz pentru a consolida credibilitatea.

 

Acordați atenție elementelor SEO on-page precum etichetele meta și optimizarea pentru anumite cuvinte cheie. Conținutul trebuie să fie ușor de citit, bine organizat și prietenos pentru utilizatori. De asemenea, optimizați viteza de încărcare a paginii și asigurați-vă că design-ul este responsive pe toate dispozitivele.

 

Provocările care pot apare în procesul optimizării pentru YMYL

 

Implementarea strategiilor de SEO pentru YMYL poate veni cu propriile provocări. Este important să fiți conștienți de aceste provocări și să aveți soluții pentru a le depăși.

O problemă comună în SEO-ul pentru YMYL este natura în continuă schimbare a standardelor și algoritmilor Google. Este crucial să fiți la curent cu cele mai recente tendințe din industrie și actualizări ale algoritmilor pentru a asigura conformitatea și menținerea clasărilor. În plus, paginile YMYL se confruntă adesea cu o competiție intensă, necesitând o strategie cuprinzătoare de SEO pentru a depăși concurența.

Pentru a depăși provocările SEO pentru YMYL, este important să investiți în educație continuă și dezvoltare profesională pentru a fi la curent cu cele mai bune practici dar și cu eventualele actualizări ale algoritmilor. Construirea unor parteneriate solide cu experți în domeniu, obținerea de recomandări de la surse de încredere și auditarea regulată a site-ului dumneavoastră vă pot ajuta să depășiți aceste provocări și să îmbunătățiți clasamentul în SERP.

 

Măsurarea impactului optimizării YMYL asupra performanței SEO

 

Atunci când măsurați impactul optimizării YMYL asupra performanței SEO, luați în considerare metrici precum clasările organice în căutări, traficul organic către paginile YMYL și metricile de implicare ale utilizatorilor, cum ar fi timpul petrecut pe pagină sau rata de respingere. Analizați ratele de conversie și distribuirea continutului  pe rețelele de socializare pentru a evalua satisfacția utilizatorilor și succesul acestor pagini. Puteti compara rezultatele dumneavoastră cu valorile de referință ale industriei pentru a obține o perspectivă cât mai completă și complexă asupra eficacității strategiilor folosite pentru optimizarea YMYL.

 

3. Ce este un conținut de înaltă calitate?

 

Un conținut de înaltă calitate este acel conținut care are un scop bine definit și aduce beneficii semnificative utilizatorilor, cititorilor sau clienților.

Conform Ghidului de Evaluare a Calității Căutărilor de la Google, paginile considerate de înaltă calitate îndeplinesc următoarele criterii:

 

🟢  E-E-A-T (Experiență, Expertiză, Autoritate și Credibilitate) de nivel ridicat: Aceasta înseamnă că pagina demonstrează o experiență și expertiză profundă în domeniu, transmițând autoritate și credibilitate.

🟢  Conținut principal de calitate înaltă: Pagina conține o cantitate semnificativă de conținut relevant și valoros.

🟢  Informații complete și atribuirea responsabilității: Trebuie oferite informații complete si atribuită responsabilitatea unor acțiuni, mai ales în cazul paginilor de cumpărături sau care implică tranzacții financiare.

🟢  Reputație pozitivă a site-ului: Pagina este parte a unui site cu o reputație pozitivă.

🟢  Reputație pozitivă a creatorului de conținut: Creatorul conținutului are, de asemenea, o reputație pozitivă, ceea ce sporește credibilitatea paginii.

 

 

4. Ce reprezintă conținutul de calitate scăzută?

 

Conținutul de calitate scăzută este reprezentat de “site-uri sau pagini fără vreun scop benefic, inclusiv pagini care sunt create fără niciun efort de a ajuta utilizatorii sau pagini care răspândesc ură, cauzează rău, dezinformează sau înșeală utilizatorii”. Iată atributele unei pagini considerate de calitate scăzută, conform criteriilor Google:

 

🔴 Experiență, Expertiză, Autoritate și Încredere (E-E-A-T) reduse: Pagina nu demonstrează suficientă experiență, expertiză, autoritate și încredere în domeniul său.

🔴 Conținut de slabă calitate: Calitatea conținutului principal al paginii este scăzută și nu aduce valoare semnificativă.

🔴 Cantitatea insuficientă de conținut pentru scopul paginii: Pagina nu oferă suficient conținut relevant în concordanță cu scopul său.

🔴 Titlu exagerat sau șocant pentru conținutul principal: Titlul nu corespunde conținutului sau este formulat într-un mod exagerat.

🔴 Anunțuri sau conținut secundar care distrag atenția de la conținutul principal: Prezența anunțurilor sau a altui conținut secundar distrag atenția de la substanța conținutului principal.

🔴 Informații insuficiente despre site sau creatorul conținutului principal în scopul paginii: Lipsește suficientă informație despre site sau creatorul conținutului principal, fără o justificare adecvată pentru acest anonimat.

🔴 Reputație negativă a site-ului sau a creatorului: Atât site-ul cât și creatorul conținutului principal au o reputație care nu inspiră încredere, conform cercetărilor extinse.

 

În concluzie, un nivel scăzut de E-E-A-T se traduce printr-un conținut slab. Conținutul slab afectează negativ SEO-ul, determinând o poziționare slabă în rezultatele de căutare.

 

Banner Kubb 2

 

5. Cum să îmbunătățiți E-E-A-T-ul site-ului dumneavoastră

 

Iată opt strategii cu ajutorul cărora puteți îmbunătăți E-E-A-T-ul  site-ului dumneavoastră:

 

🟢 Creați Conținut Valoros și Fiabil: Produceți conținut bine cercetat, informativ și exact, care să aducă valoare cititorilor. Fiți transparenți în legătură cu sursele și metodele utilizate pentru a vă susține afirmațiile.

🟢 Demonstrați Expertiză prin Conținut Relevant:
Evidențiați-vă cunoștințele și expertiza în domeniu prin articole, ghiduri și materiale educative. Oferiți soluții și răspunsuri la problemele specifice ale audienței dumneavoastră.

🟢 Dezvoltați Legături Credibile și Parteneriate: Colaborați cu alte site-uri și experți de încredere pentru a vă consolida autoritatea și credibilitatea. Obțineți link-uri către conținutul dumneavoastră de la surse fiabile și respectate.

🟢 Asigurați o Experiență de Utilizare Optimă: Optimizați site-ul pentru o experiență plăcută a utilizatorului. Asigurați-vă că este ușor de navigat, cu timp de încărcare rapid și un design atractiv.

🟢 Colectați și Afișați Recenzii și Testimoniale: Invitați utilizatorii să lase recenzii și feedback-uri și afișați aceste evaluări pe site-ul dumneavoastră. Opiniile pozitive contribuie la creșterea încrederii vizitatorilor.

🟢 Investiți în Educație și Formare Continuă: Demonstrați angajamentul față de domeniul dumneavoastră prin participarea la cursuri, seminarii și prin obținerea de certificări relevante. Aceasta sporește credibilitatea și expertiza dumneavoastră.

🟢 Actualizați Conținutul Constant: Mențineți-vă informațiile la zi și revizuiți periodic conținutul pentru a reflecta cele mai recente tendințe din domeniul dumneavoastră.

🟢 Fiți Transparent și Onești: Oferiți informații corecte, fiți clar cu privire la obiectivele, politicile și practicile afacerii dumneavoastră. Transparența sporește încrederea utilizatorilor.

 

 

6. E-E-A-T vs. YMYL: Concluzii finale

 

E-E-A-T (Experiență, Expertiză, Autoritate și Încredere) și YMYL (Your Money or Your Life) sunt două concepte cruciale în lumea SEO și a evaluării calității conținutului online.

 

✅ E-E-A-T: Fundația Credibilității

  • Experiență: Demonstrați că aveți cunoștințe și expertiză în domeniul dvs.
  • Expertiză: Furnizați conținut precis și informativ care să arate că sunteți un expert în domeniu.
  • Autoritate: Construiți o reputație solidă și obțineți legături de încredere către site-ul dvs.
  • Încredere: Asigurați-vă că site-ul transmite încredere și transparență.

 

✅ YMYL: Impactul Asupra Vieții Utilizatorilor

  • Your Money or Your Life (Banii sau Viața Ta): Paginile cu informații care pot afecta sănătatea, finanțele sau siguranța utilizatorilor.
  • Aceste pagini necesită un nivel mai ridicat de E-E-A-T pentru a se clasifica bine în SERP.

 

✅ Importanța E-E-A-T în YMYL

  • E-E-A-T devine crucial pentru paginile YMYL deoarece impactul lor asupra vieții utilizatorilor este major.
  • Paginile YMYL trebuie să aibă un nivel extrem de ridicat de E-E-A-T conform directivelor Google.

 

✅ Concluzii: Construirea unei Prezențe Online Credibile

  • Pentru a avea succes în SEO, trebuie să prioritizați E-E-A-T, mai ales dacă vizați pagini YMYL.
  • Creșterea încrederii utilizatorilor prin optimizarea E-E-A-T va contribui la clasări mai bune și la construirea unei reputații online solide.

 

Pentru a avea un impact pozitiv asupra utilizatorilor și a obține clasări mai bune în căutări, investiți timp și resurse în dezvoltarea și demonstrarea  E-E-A-T pe site.

 

Vreți să aflați mai multe despre serviciile pe care le oferim?

Echipa noastră de specialiști în consultanta marketing este pregătită să vă ofere consultanță personalizată și să dezvolte strategii eficiente pentru a vă ajuta să vă îmbunătățiți vizibilitatea online, să câștigați încrederea utilizatorilor și să obțineți rezultate durabile.

Vă invităm să ne contactați pentru a stabili o întâlnire sau o discuție detaliată. Suntem aici pentru a vă susține în atingerea obiectivelor dumneavoastră de marketing și pentru a răspunde întrebărilor pe care le aveți.

Anca Filipov
Anca Filipov
Anca este specialist SEO, expert Google și Facebook Ads, cu peste 10 ani de experiență în marketing și growth hacking. De la debutul carierei și până în prezent a fost implicată într-o gamă variată de proiecte, cuprinzând atât start-up-uri cât și companii internaționale.